Utbildning inom bygg

Utbildning inom bygg är ett säkert kort

Städer byggs ut och det finns ett ständigt behov av fler byggnader för att matcha den växande befolkningen. Byggkonjunkturen pekar mot en fortsatt stark tillväxt under de närmaste åren och nya arbetare efterfrågas. Många av de äldre byggnaderna behöver även rivas eller upprustas. Mer byggande leder till mer jobb och då är det bra att ha en utbildning i bagaget som kan hjälpa dig att få ditt drömjobb inom byggbranschen. Det finns allt från gymnasieinriktade linjer till yrkesutbildningar inom bygg. Dessa utbildningar gör att du får stor kunskap samt erfarenhet inom ämnet då en utbildning delvis består av praktik ute på arbetsplatsen.

Utbildning med inriktning

Utbudet är stort och utbildningarna har olika inriktningar som snickare, byggnadsarbetare, betongarbetare, murare, byggnadsträarbetare och plåtslagare. Alla dessa inriktningarna är olika och du får själv välja vad du gillar mest och känner dig bekväm att jobba med. Du kommer att ha en utbildning inom bygg och anläggning i grund och botten, vilket ger dig allmän kunskap om byggbranschen. Med hjälp av en inriktning blir du specialiserad på ett ämne och ett arbete inom bygg ger dig möjlighet till variation mellan kontorsarbete, arbete ute på fältet samt planering.

Arbetsuppgifterna är varierande och det gäller att kunna hantera olika uppgifter med kort varsel. Utbildningen behöver inte ta plats på ett universitet eller en högskola utan du kan även välja att läsa distans ifall det skulle passa dig bättre. Anpassa studietakten efter dig själv med alla möjliga alternativ på universitet, högskolor och folkhögskolor. Det finns även utbildningar inom bygg utomlands. Då kan du välja mellan att antingen plugga en utbytestermin eller ta kontakt med en förmedlare av studier utomlands som kan hjälpa dig hitta rätt utbildning.

Vilka förkunskaper krävs?

De förkunskaper som krävs för att komma in på utbildningarna inom bygg är helt beroende på vilken slags utbildning du har valt och vilken nivå den ligger på. För en YH-utbildning krävs oftast tidigare arbetserfarenhet eller studier på ett arbetsrelaterande gymnasium för att kvalificera sig. Väljer du en vanlig högskola eller universitet beror det på vilka snittbetyg du har, och matematik och svenska behövs för att du ska vara behörig. Det finns även utbildningar via utbildningsföretag som Lernia där det även finns god chans till jobb direkt efter studierna.

För utbildning till byggledare kan det behövas en gymnasieexamen i bygg- och anläggningsprogrammet samt ett års erfarenhet från branschen. Som ledare kommer även ett ansvar över både själva bygget och personalen vilket höjer kraven. Ledare innebär att du ska vara bra med folk och även ha kunskap inom flera olika delar av byggbranschen. Att vara ledare är ett kreativt jobb där du måste komma med lösningar vid sjukskrivningar eller ifall något går fel. Därför är det viktigt att vara snabbtänkt.

En spännande bransch

Ett jobb inom byggbranschen är spännande och det kräver hårt arbete och kunskap. Med rätt utbildning kommer du komma långt då du får de förkunskaper som behövs innan arbetslivet väntar. Oftast får du även en liten inblick i ditt blivande yrke medan studierna pågår via praktik ute på arbetsplats. Detta för att du ska känna dig mer säker och få lite kött på benen innan det är dags att gå ut och jobba på riktigt. Byggkonjunkturen växer kraftigt och söker ständigt nya arbetare.